Ти тут
Головна > Огляди > Флеш-накопичувач SanDisk Dual USB Drive Type-C

Флеш-накопичувач SanDisk Dual USB Drive Type-C

Універсальна модель, забезпечена USB-роз’ємами обох сучасних типів

Як вже було не один раз сказано, ринок флеш-накопичувачів давно дійшов до «точки насичення», що перетворило класичні флешки в простий і банальний продукт, який зазвичай вибирається просто за принципом «подобається / не подобається» зовні і щоб доступна ємність була відповідною, а інші характеристики простого споживача вже не хвилюють. Як в таких умовах виробникам конкурувати один з одним? Випускати дизайнерські продукти для залучення уваги споживача і опановувати суміжні ринки, де, зазвичай, конкуренція менше, а вимоги потенційного покупця більш специфічні, так що він готовий платити за них більше. Один з напрямків – зовнішні SSD для «ентузіастів» і іже з ними: з високою місткістю і хорошими швидкісними показниками. Друге – спеціальні флешки для портативної електроніки.
В принципі, більшості користувачів останньої як правило досить і вбудованої пам’яті. Або її і карти розширення, якщо така підтримується. Постійне ж використання зовнішньої флешки зазвичай не дуже зручно (просто тому, що це додатковий пристрій, вічно стирчить з апарату), але іноді доводиться йти і на це. Наприклад, коли потрібно забезпечити можливість перенесення великих обсягів інформації між різними пристроями без використання бездротових мереж. Або (що схоже на попередній випадок) мати єдине файлосховище для різних пристроїв. Наприклад, колекцію улюблених фільмів на компактному пристрої, який можна підключити і до телевізора, і до комп’ютера, і до телефону. В принципі, для цього достатньо будь-якого флеш-накопичувача, оскільки адаптери для підключення USB-пристроїв з «стандартним» А-роз’ємом до портів типу Micro-USB або роз’єму техніки Apple давно існують і продаються недорого. Але зручніше, все ж, якщо флешка підключається до портативного пристрою без додаткових кабелів (хоча б тому, що останній все одно найчастіше доводиться купувати окремо). Так і з’явилися перші флеш-накопичувачі з подвійним інтерфейсом – роз’ємами типу А і mini-B, безпосередньо підключаються хоч до телефону, хоч до комп’ютера. Але на даний момент багато виробників поступово почали переходити до роз’ємів USB типу С, які мають ряд переваг перед раніше стандартними. По-перше, це симетричність роз’єму – немає різниці, яким боком «встромляти», яка свого часу зіпсувала чимало крові користувачам (особливо коли роз’єм доводилося нашарівать на дотик). По-друге, повна сумісність USB 2.0 і 3.0 – micro-роз’єми цих типів різні і сумісні тільки зверху вниз (2.0 є частиною 3.0, але ось навпаки – не влізе той же кабель). Власне, цих факторів вже досить, щоб роз’єми типу С почали активно застосовуватися не тільки в кінцевих пристроях, а й тих же комп’ютерах, де вони починають замінювати А-розетки. Але поки що повільно. І більшість досі продаються комп’ютерів і ноутбуків нових роз’ємів позбавлене. Фактично це здатне дати нове життя «дуальним» флешка, сумісним з будь-яким обладнанням, завдяки наявності саме двох роз’ємів. Такий продукт ми сьогодні і розглянемо.

SanDisk Dual USB Drive Type-C

В асортименті компанії є і більш звичні вже моделі з портом Micro-USB, і зовсім нові флешки, забезпечені тільки роз’ємом типу С, а недавно з’явився і ще один дуальний варіант, зовсім несхожий на цей, причому в їх випадку можна отримати і більшу ємність, ніж 32 ГБ даної моделі (інші варіанти поки відсутні), але є у них і недоліки порівняно з нашим героєм. Наявність тільки Type-C сильно обмежує сумісність – доведеться шукати пристрій саме з таким роз’ємом. Знайдеться чи ні … Телевізорів таких, наприклад, щось і не згадується. А наявність micro-роз’єму зі зрозумілих причин взагалі актуально тільки тим, у кого цей самий micro-роз’єм і є. Причому якщо і є зараз, то не факт, що в майбутньому буде – як уже сказано вище, виробники починають переорієнтуватися на Type-C. Два порти якраз і забезпечують відмінну сумісність що з новим, що зі старим обладнанням. Якщо ж досить одного, значить просто потрібно купити іншу флешку.

В іншому ж все звично і традиційно – флеш-накопичувачі з таким дизайном ми бачили дуже багато. Якщо не брати до уваги, звичайно, другий роз’єм, що розташувався на протилежному «основному» (питання ще, правда, хто тут головний) торці. Один з роз’ємів, але не обидва відразу можна захистити обертається кришкою від потрапляння бруду – найкраще зробити це з «традиційним» А-типу, оскільки він і сам по собі більше. Розміри пристрою становлять 42,76 × 18,8 × 12,71 мм, маса (ми його зважили самі, оскільки виробник такої інформації не дає) – 6,1 грама. Словом, звичайна флешка, але з двома роз’ємами. При цьому завдяки монолітної конструкції (рухається тільки кришка) – задоволена надійна: популярні слайдери, де роз’єми є висувними, як правило, з часом розбовтуються, а в даному випадку ламатися нема чому.

Варто, щоправда, відзначити, що за внутрішньою будовою накопичувач відрізняється від масових недорогих флешдрайвів, так що потенційно може мати перед ними і перевага в продуктивності. Зокрема, тут застосована не традиційна схема з флешечним контролером і одним або декількома чіпами флеш-пам’яті, а модуль eMMC з USB-мостом. Власне, можливо, з цим якраз і пов’язана невисока (за теперішніх часів) ємність всього однієї моделі в лінійці – модулі на 64 ГБ поки ще досить затребувані виробниками планшетів і подібного обладнання, а дешеві 32 у компанії є в великому асортименті. Власне, і ціна трохи вище, ніж у «абстрактної» флешки тієї ж ємності. Але і швидкісні показники можуть виявитися вищими. Для телефону-то це великий проблеми не становить (через те, що продуктивність в режимі OTG сама по собі обмежена), а ось для «комп’ютерного» застосуваннь

Як висновок

Кілька років тому покупцям не потрібні були флешки з Type C через відсутність відповідних роз’ємів, а згодом, можливо, зникнуть як раз «стандартні» флешдрайви Type A – хоча б через те, що цей роз’єм великий (а тому менш універсальний) і асиметричний, тоді як в Type З накопичувач можна «пхати» будь-якою стороною. Але на перехідному етапі дуже привабливо виглядають накопичувачі, що підтримують і те, і інше. Потрібні вони, зрозуміло, далеко не всім. Але якщо потрібні – з одним із прикладів такого рішення ми сьогодні познайомилися. До плюсів SanDisk Dual USB Drive Type-C можна віднести компактний монолітний дизайн (ламатися нема чому – на відміну від слайдерів), а також особливості внутрішнього устрою: фактично це, скоріше, зовнішній SSD, так що підходить він не тільки для банального зберігання і перенесення даних.

Залишити відповідь

Top